logov8
Korea-Flag-128

Workshop Walvis

Workshops Assertiviteit&Veiligheid op de Walvis
Dinsdag  9 oktober hebben enkele leerkrachten van Shijak Taekwondo in het kader van Assertiviteit&Veiligheid workshops verzorgd op de Walvis.
Deze workshops werden in samenwerking met meester Fabian gegeven in de Sporthal van Leidschenveen, waar de leerlingen van de Walvis gymen.
Er werd ook assistentie verleend door de stagiaires Jody en Thomas.
 
Shijak Taekwondo is een WTF Taekwondoschool en aangesloten bij het TBN (Taekwondobond Nederland) en bij de  WTF (World Taekwondo Federation).

Niet te verwarren met ITF-Taekwondo. Bij het ITF taekwondo wordt naar het hoofd geschopt en gestoten. Bij WTF mag dit beslist niet tot 18 jaar. De punten worden gemaakt op de goedgekeurde WTF pantser. Dit is beter voor de hersenwerking van uw opgroeiende kind. Omdat het WTF taekwondosport een veilige sport is, is het een Olympische sport.

                           Zie meer foto’s op de website: www. Shijak.nl/foto_film/foto’s


Gedrag, houding en assertiviteit

De lessen starten met het aspect van zelfverdediging die al begint met het voorkomen van een confrontatie.

Hierbij is van belang, dat de leerlingen een goede houding en uitstraling hebben.  Deze combinatie met goede sociale vaardigheden en een assertief gedrag kan veel problemen voor komen zoals pesten. Hierop is aan het begin van de les op geoefend vergezeld met een Kiap. Een Kiap is een luide schreeuw om kracht en energie op te wekken. Als de confrontatie echt niet te voorkomen is, dan moet de leerling zich in een benauwde situatie tegen meerdere tegenstanders zich kunnen verdedigen. Het advies blijft uiteraard liever niet vechten als het echt niet hoeft. Bij de lessen is herhaaldelijk  verteld, dat Taekwondo dan ook niet op de schoolplein of op straat toegepast mag worden.

Juiste hand- en beentechnieken
Om de juiste hand en beentechnieken aan te leren en te oefenen, konden de leerlingen een combinatie van stoot en traptechnieken oefenen op de kussen.Uit voorzorg zijn bij deze lessen de ongevaarlijke technieken geleerd. De andere technieken worden pas na een gedegen basisopleiding aangeleerd, als blijkt dat de leerling evenwichtig is en taekwondo als een sport beoefend. Bij deze oefening bleken bepaalde leerlingen in eerst instantie een slachtoffer houding te hebben. Na herhaling was deze oefening kwamen ze los en konden zich goed laten horen met de juiste houding en gedrag.
Als het niet anders kan moet de zelfverdediging  kort en krachtig plaatsvinden, waarbij de verdediger zonder blessure de aanval kan afslaan. Het is daarom heel belangrijk om goed aan te leren hoe en je je handen en voeten kunt gebruiken om je zelf te verdedigen. 

Meester Fabian en de stagiaires werden steeds fanatieker bij het aanschouwen van de leerlingen, die het steeds beter gingen doen. Een beheerst gedrag en houding om een confrontatie snel te beëindigen. 

Zelfverdedigingtechnieken
Vervolgens werd een demonstratie zelfverdediging gegeven van vastpakkingen. stokaanvallen en wurgingen. Dit zijn simpele ongevaarlijke, maar effectieve technieken.


 

Wedstrijdsparring
Om de geleerde technieken te oefenen, hebben de deelnemers in wedstrijdvorm enkele partijen onder leiding van een scheidsrechter mogen sparren.
Na deze korte training ontpopte veel leerlingen zich als bedreven wedstrijdtaekwondoka’s.
Meester Fabian kon de verleiding niet weerstaan en moest zelf ook enkel partijen tot grote vreugde sparren.

Talenten
Tijdens deze training bleken veel kinderen aanleg en talent te hebben om heel ver te komen in Taekwondo. Daarentegen is geconstateerd dat er ook kinderen zijn,  waarbij het hard nodig is om die taekwondolessen te volgen.


Meditatie

Om rust, zelfbeheersing, zelfverzekerdheid en zelf vertrouwen te krijgen werd circa 2 minuten een korte ademhalingtechniek geoefend. De resultaten waren direct merkbaar bij de leerlingen, die direct helder van geest werden en alles scherper zagen als daarvoor. 

Gratis trainingen
Helaas konden de leerkrachten van Shijak Taekwondo gezien de beperkte tijd van 45 minuten niet alle onderdelen van taekwondo laten zien en oefenen.  Omdat deze training te kort was, is besloten om alle leerlingen van de Walvis in de maand oktober  enkele  gratis lessen te geven in de gymzaal aan de Eendenplein  op de dinsdag om 19.00 uur, woensdag om 18.30 uur vrijdag  van 18.30-19.30 uur.

Voor meer informatie en foto’s kunt u kijken op de site van Shijak Taekwondo: www. Shijak.nl

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 070-320 22 20 na 20.00 uur.

Zie ook folder van Shijak: klik hierop
Zie foto’s op de site van de Shijak klik hierop
Foto’s site Walvis: klik hierop

Meester Cyriel en Anand

Laatst bijgewerkt op donderdag 25 oktober 2012 19:10

Activiteiten

Geen evenementen